Krem budyniowy z ajerkoniakiem

4 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Jest gęsty i stabilny, nadaje się do przekładania ciast i tortów, również do ich ozdabiania. Najważniejsze, że jest prosty do zrobienia i zawsze się udaje.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 ml mleka
    180 g cukru
    8 g cukru waniliowego
    30 g mąki tortowej
    80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    3 żółtka
    ok. 200 ml ajerkoniaku
    250 g masła 82%
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Krem budyniowy

Krem budyniowy z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, żeby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, by nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
    Masło i masa budyniowa oraz adwokat powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.
    Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy adwokata. W opisie podajemy 200ml, ale jeśli adwokat jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący. Następnie mieszamy krótko krem łopatką silikonową i możemy go wykładać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować