Delikatny jak pianka krem o smaku adwokata. Deser dla starszych łasuchów, bo z dodatkiem alkoholu. Jest tak lekki i pyszny, że na jednej porcji nie poprzestaniesz :-)
Składniki:
100 g białej czekolady
100 ml ajerkoniaku (tzw. adwokat, 20% alk.)
200 g słodkiej śmietany
2 listki żelatyny
kilka truskawek
mięta do dekoracji
Lekki krem z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namocz w zimnej wodzie na ok. 5 minut.
2.Czekoladę połam do szklanej miski, dodaj likier, ustaw na garnek z gotującą się wodą, ale tak by woda nie dotykała miski. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się całkowicie rozpuści i połączy z likierem. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się dobrze rozpuści. Miskę zestaw z garnka. Pozostaw chwilę do przestudzenia.
3.Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do chłodnej masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż do szklaneczek lub pucharków, kremu wystarcza na 5 porcji. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.
4.Truskawki umyj, pokrój wzdłuż w kawałki, układaj na sztywnym kremie, całość udekoruj jeszcze listkami mięty.
Komentarze