Krem budyniowy

4.68 (172 ocen)

Krem do ciasta.

Składniki:

  • - 1/2 l mleka
    - 3/4 szkl. cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.68 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Krem budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem budyniowy 1. Z 1/2l mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić.
  • 2. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Na koniec można dodać kilka łyżek spirytusu.

Porady

Margarynę najlepiej ok 2h przed przystąpieniem do wykonywania kremu wyciągnąć z lodówki. Łatwiej będzie ją utrzeć z ostudzonym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować