Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

  • wyświetlono: 9872 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.

DSC_3803k
  • 1 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

  • 1. Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Na końcu wmieszać serek mascarpone.
    Gotowy krem rozsmarować na cieście.
    (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kremkrem budyniowymascarponekrem maślanykrem do ciastakrem z mascarponekrem do tortu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Yenn21

Masa do tortu

Lekka, bardzo smaczna masa.

lukier

Dodane przez: Kasia84

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

Zawsze jak próbowałam robić lukier...

Dodane przez: jannek

lukier (gotowany!) do ciast

Ten lukier robi się bardzo szybko,...

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...

krem budyniowo- śmietanowy

Dodane przez: sammakko

Krem budyniowo- śmietanowy

Przepis mam prosto z Włoch. Krem...

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników...

Obłędnie słodki ( a co za tym idzie...