Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów

4.45 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone. Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
    75g cukru (5 płaskich łyżek)
    300 ml mleka
    100g masła (minimum 82%)
    250g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

4.45 (204 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem Krem budyniowy

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Na końcu wmieszać serek mascarpone.
    Gotowy krem rozsmarować na cieście.
    (Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować