Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

  • wyświetlono: 8296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra)

IMG_20200520_121554b
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
2 żółtka
2 budynie śmietankowe
200g masła
300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)

Sposób przygotowania przepisu:

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

  • 1. Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
    Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

Porady

(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwakrembudyńkrem budyniowykrem chałwowykrem z chałwą

Komentarze

Podobne przepisy

Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Waniliowy krem z serka homogenizowanego i...

Waniliowy krem z serka homogenizowanego...

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Czekoladowy krem z serka mascarpone i kremówki

Z takiego kremu można przygotować...

lukier

Dodane przez: Kasia84

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

Zawsze jak próbowałam robić lukier...

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki...

Z takiego kremu można przygotować...

Domowy krem budyniowy

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy krem budyniowy

Mam dla Was recepturę na domowy...

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników...

Obłędnie słodki ( a co za tym idzie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE