Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów

4.39 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Krem jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
    2 żółtka
    2 budynie śmietankowe
    200g masła
    300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)
Wystaw ocenę:

4.39 (177 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Krem Krem budyniowy

Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
    Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną (*) chałwą.

Porady

(*) Chałwę można drobno pokruszyć, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub delikatnie rozmiksować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować