Krem z brokułów zawsze kojarzył mi się z mdłą maziowatą zupą. Ostatnio po raz kolejny dałam brokułom szansę. Okazuje się, że stworzyły idealną parę z tymiankiem :)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- brokuł różyczki: 800 gramów
- tymianek świeży (same listki): 100 gramów
- cebula cerwona: 2 sztuki
- czosnek (ząbek): 1 sztuka
- bulion warzywny (może być bulionetka): 0.5 litra
- chilli suszone lub w proszku: 2 szczypty
- oliwa lub dobry olej: 2 łyżki
- masło naturalne: 50 gramów
Krem brokułowo-tymiankowy a zamiast kluseczków migdały. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę i czosnek należy zeszklić na mieszaninie oliwy i połowy podanej ilości masła, następnie posolić, dodać chilli. Całość zalać bulionem.
2.Dorzucić brokuły, gotować do miękkości. Dodać tymianek. Zmiksować. Do jednolitej masy dodać resztę masła, które ma nadać zupie aksamitności.
Podawać z prażonymi migdałami.
Smacznego :)
Komentarze