Zapraszam na smaczne kotlety. Przygotowane z ziemniaków i kaszy jaglanej z dodatkiem smażonego boczku i cebulki. Polecam do obiadu np. z sosem pieczarkowym.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
gorąca woda do przepłukania kaszy
1/2 szkl wody - do gotowania kaszy
20 dag ugotowanych ziemniaków
1 cebula
60 g boczku
1 jajko
6 łyżek płatków owsianych
4 - 6 łyżek bułki tartej
1 łyżka suszonego koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy razem z boczkiem w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
Do miski wkładamy ziemniaki i rozgniatamy np. widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i doprawiamy przyprawami do smaku. Mieszamy i formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze