Kotlety z gotowanych ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

4.47 (191 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kotlety ziemniaczane z dodatkiem boczku i szczypiorku. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i sałatką lub ogórkiem konserwowym.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ugotowanych ziemniaków ( najlepiej z poprzedniego dnia)
    0,5kg. boczku wędzonego
    2 cebulki dymki
    1 pęczek szczypiorku
    1 jajko
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól,pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (191 ocen)

Kotlety z gotowanych ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, gdy wytopi tłuszcz dodać posiekaną drobno dymkę.
  • 2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać boczek z dymką oraz posiekany szczypiorek.
    Wbić jajko, wsypać mąki, doprawić solą i pieprzem.
    Wyrobić zbite ciasto ziemniaczane.
  • 3. Formować owalne kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szczypiorek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować