Kotlety z brokuła, kaszy jaglanej i jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia. Kotlety: Kaszę przepłukać i zalać wodą w proporcji 1:2. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie płyn. Wystudzić. Brokuła ugotować (najlepiej na parze) lub w osolonej wodzie przez kilka minut, do czasu, aż będzie al dente. Dokładnie osuszyć i wystudzić. Posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach jajka i ser cheddar. Dodać wystudzoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną na drobną kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę wstawić na ok. 40 minut do lodówki, by się związała. Mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Podawać lekko przestudzone z sosem czosnkowym.
Komentarze