Kotlety z brokuła, kaszy jaglanej i jajka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotlety bezmięsne to świetna opcja na obiad, kolację czy przekąskę w ciągu dnia.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g brokuła (same różyczki)

    4 duże jajka na twardo

    50 g kaszy jaglanej

    100 g sera cheddar

    1 średnia cebula

    2 ząbki czosnku

    1/2 łyżeczki soli

    1/4 łyżeczki pieprzu

    1 duże jajko

    4 łyżki bułki tartej

    Do panierowania:

    3 łyżki bułki tartej

    2 łyżki sezamu

    olej (do smażenia)

    Sos czosnkowy:

    3 łyżki majonezu

    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    1 ząbek czosnku

    sól i pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Jajko Ser

Kotlety z brokuła, kaszy jaglanej i jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia. Kotlety: Kaszę przepłukać i zalać wodą w proporcji 1:2. Lekko posolić i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie płyn. Wystudzić. Brokuła ugotować (najlepiej na parze) lub w osolonej wodzie przez kilka minut, do czasu, aż będzie al dente. Dokładnie osuszyć i wystudzić. Posiekać drobno i przełożyć do miski. Dodać starte na grubych oczkach jajka i ser cheddar. Dodać wystudzoną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną na drobną kostkę i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę wstawić na ok. 40 minut do lodówki, by się związała. Mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczaj je w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Podawać lekko przestudzone z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować