Kotleciki wołowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce.
2.Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem.
3.W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy.
4.Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron.
5.Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości bulionu, a następnie dodajemy do pozostałego bulionu.
6.Podsmażone kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
Porady
Można pominąć ostatni krok i podawać kotleciki usmażone, bez sosu.
Komentarze