Kotleciki wołowe z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem przygotowałam mielone z wołowiny z dodatkiem cukinii i aromatycznej bazylii. Do tego sałatka i ziemniaczki i mamy wspaniały obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 700 g mielonej wołowiny
    2) jajko
    3) pół małej cukinii
    4) cebula
    5) sucha kajzerka
    6) łyżka śmietany
    7) 5 gałązek świeżej bazylii
    8) zioła prowansalskie
    9) gałka muszkatołowa
    10) sól, pieprz
    11) masło do smażenia
    12) 250-300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu)
    13) łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki wołowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w wodzie (albo w bulionie warzywnym), cukinię kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem albo ścieramy na drobnej tarce.
  • 2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelni wysmarowanej olejem.
  • 3. W misce umieszczamy mięso, namoczoną bułkę, jajko, łyżkę śmietany oraz rozdrobnioną cukinię, podsmażoną cebulkę i posiekane listki bazylii, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy.
  • 4. Z masy formujemy małe kotleciki, układamy je na patelni wysmarowanej masłem i smażymy z dwóch stron.
  • 5. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości bulionu, a następnie dodajemy do pozostałego bulionu.
  • 6. Podsmażone kotleciki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

Porady

Można pominąć ostatni krok i podawać kotleciki usmażone, bez sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować