Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem

4.83 (183 ocen)

Pyszne i złociste kotleciki, które swoją delikatność zawdzięczają dodatkowi cukinii i majonezu. Są dobrym pomysłem na przemycenie tego warzywa do diety dzieci.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g)
    1,5 małej cukinii
    150 g startego żółtego sera
    1 jajko
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki mąki
    2 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.83 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotleciki drobiowe z cukinią i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Obsypać niewielką ilością przyprawy do kurczaka, wymieszać.
  • 2. Cukinię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i delikatnie osolić. Odstawić na 10 minut, by puściła sok. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 3. Cukinię odcisnąć, przełożyć razem z serem do mięsa. Dodać jajko, majonez, mąkę, czosnek, pieprz i sól. Wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić.
    Kotleciki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

Przed przewróceniem kotleta na drugą stronę należy dobrze go zrumienić - wtedy mamy pewność, że przy odwracaniu nie rozpadnie się. Cukinię możemy również zetrzeć ze skórką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować