Kostka kokosowa czyli ambasador

4.87 (157 ocen)

  • 60 min

Chyba wszyscy znamy to ciasto pokrojone w kostkę i oblane czekoladową polewą. Mój przepis jest znaleziony w starym zeszycie mamy, ale jednak przeze mnie trochę zmodyfikowany. Jedynie polewa jest taka sama, jaką robi mama.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 białka
    2 jajka, osobno białka i żółtka
    300 g mąki jasnej orkiszowej (można użyć pszennej)
    200 g cukru
    3 łyżki masła
    2 łyżki jogurtu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa czekoladowa:
    200 g masła
    250 g cukru
    2-3 łyżki wody
    4 łyżki kakao

    1,5 szklanki wiórek kokosowych
    1 drewniany patyczek
Wystaw ocenę:

4.87 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Kostka kokosowa czyli ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić i ostudzić. Wszystkie 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i dalej ubijać. Podczas ubijania dodawać pojedynczo żółtka.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 25x37 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  • 3. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i na wolnych obrotach miksować. Do masy dodać też jogurt i cienką strużką wlać stopione masło. Delikatnie zmiksować. Wylać na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.
  • 4. Ciasto po upieczeniu wyłożyć do góry nogami na suchą ściereczkę. Dzięki temu będzie bardziej płaskie. Po przestudzeniu ciasto kroimy w małe kwadraty.
  • 5. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, polewę gotujemy jeszcze z 5 minut. Odstawiamy, by lekko przestygła.
  • 6. Na blacie kuchennym rozłóż 2 papiery do pieczenia. Do miski wsyp wiórki kokosowe. Na patyczek nabijaj po kolei kwadraty ciasta i maczaj je w polewie, odczekaj chwilę aby nadmiar obciekł, a następnie obsyp wiórkami. Odkładaj na papier, by polewa zastygła.

Porady

Kostki są najlepsze następnego dnia. Ja je wkładam do blaszanego pudełka i tak przechowuję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować