Kostka kokosowa

4.5 (180 ocen)

  • 60 min

Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka....

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    250g zimnego masła
    1 szkl śmietany 18%
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    3/4 szkl cukru
    2,5szkl mąki pszennej
    3 jajka L
    2 żółtka L
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego
    szczypta soli

    polewa:

    125g masła
    1 szkl śmietany 18%
    1/2 szkl cukru
    4 czubate łyżki kakao

    kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kokosanki

Kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hy3rek 1. 1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.

    2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.

    3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.

    4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.

    5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/05/kostka-kokosowa.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować