Polewa z czekolady

4.4 (190 ocen)

Warto mieć sprawdzony przepis, z którego polewa z czekolady zawsze się uda. W końcu to dodatek i dekoracja wielu słodkich wypieków!

Składniki:

  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa)
    4 łyżki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.4 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Polewa Polewa czekoladowa

Polewa z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy - w kąpieli wodnej – łamiemy ją na kawałki i przekładamy do miski. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, by pod wpływem ciepłej pary wodnej ogrzewającej miskę, czekolada roztopiła się. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdejmujemy z garnka i dodajemy do czekolady 4 łyżki śmietanki. Mieszamy dokładnie, by powstała polewa.

    Płynna polewa z czekolady nadaje się do dekoracji ciast i deserów czy maczania w niej świeżych owoców.

Porady

Aby polewa z czekolady była bardziej lśniąca, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę masła do rozpuszczonej masy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na blok czekoladowy!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować