Polewa z czekolady

  • wyświetlono: 94185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Warto mieć sprawdzony przepis, z którego polewa z czekolady zawsze się uda. W końcu to dodatek i dekoracja wielu słodkich wypieków!

Marta Kornak

Składniki

100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa)
4 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Polewa z czekolady

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy - w kąpieli wodnej – łamiemy ją na kawałki i przekładamy do miski. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, by pod wpływem ciepłej pary wodnej ogrzewającej miskę, czekolada roztopiła się. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Miskę z rozpuszczoną czekoladą zdejmujemy z garnka i dodajemy do czekolady 4 łyżki śmietanki. Mieszamy dokładnie, by powstała polewa.

    Płynna polewa z czekolady nadaje się do dekoracji ciast i deserów czy maczania w niej świeżych owoców.

Sprawdź też przepis na blok czekoladowy!

Porady

Aby polewa z czekolady była bardziej lśniąca, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę masła do rozpuszczonej masy

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladapolewa czekoladowapolewapolewa z czekolady

Komentarze

Podobne przepisy

image-1vdg74r

Dodane przez: kasia5

piernik z polewa

Pierwszy raz jadlam u siostry,jest...

idealna polewa do ciast

Dodane przez: JOANNA 55a

Idealna polewa do ciast

Polewa jest błyszcząca, nie kruszy...

image-1co9xxx

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Polewa domowa

To moja ulubiona polewa. Zawsze...

Polewa kakowa

Dodane przez: Klaudia0318

Polewa kakaowa

Polewa kakaowa do kazdego rodzaju...

image-10aamib

Dodane przez: Renata 9

Polewa rumowa z aromatem wiśni

Polewę tę można robić według własnego...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z białą czekoladą

Delikatny, rozpływający się w ustach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE