Ciasto kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.MASA :
Połowę mleka wlać do przelanego zimną wodą garnka, wsypać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać mąki z żółtkami a gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do niego i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Powstały budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.
3.POLEWA :
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
W rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao i podgrzewając składniki na maleńkim ogniu mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
Rondelek zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać.
4.PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ).
Nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy.
Na dżem wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą ale nie całą.
Kilka łyżek zostawić do wykończenia ciasta.
Na koniec posypać wierzch wiórkami i dekoracyjnie polać cienkimi stróżkami polewy.
Ciasto wstawić do lodówki aby związało ale przed podaniem wyjąć je na około godzinę aby nabrało pokojowej temperatury.
Komentarze