Ciasto Kostka kokosowa

0 (0 ocen)

Ciasto dosłownie na każdą okazję.

Składniki:

  • BISZKOPT :
    6 jajek ( M )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
    2 łyżki kakao ( czubate )
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szk cukru

    MASA :
    500 ml mleka 3,2 %
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła ( miękkiego )
    1 szk wiórków kokosowych

    POLEWA :
    1/3 kostki masła
    4 łyżki mleka 3,2 %
    2 czubate łyżki kakao
    1/2 szk cukru
    2 listki żelatyny
    1/2 szk wiórków kokosowych

    DODATKOWO :
    500 ml dżemu czereśniowego ( domowego )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto kostka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę.
    Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
    Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. MASA :
    Połowę mleka wlać do przelanego zimną wodą garnka, wsypać cukier i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać mąki z żółtkami a gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do niego i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Powstały budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.
  • 3. POLEWA :
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    W rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao i podgrzewając składniki na maleńkim ogniu mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
    Rondelek zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy.
    Na dżem wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą ale nie całą.
    Kilka łyżek zostawić do wykończenia ciasta.
    Na koniec posypać wierzch wiórkami i dekoracyjnie polać cienkimi stróżkami polewy.
    Ciasto wstawić do lodówki aby związało ale przed podaniem wyjąć je na około godzinę aby nabrało pokojowej temperatury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować