Ciasto Kostka kokosowa

  • wyświetlono: 767 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto dosłownie na każdą okazję.

zzewa

Składniki

BISZKOPT :
6 jajek ( M )
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( czubata )
2 łyżki kakao ( czubate )
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szk cukru

MASA :
500 ml mleka 3,2 %
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła ( miękkiego )
1 szk wiórków kokosowych

POLEWA :
1/3 kostki masła
4 łyżki mleka 3,2 %
2 czubate łyżki kakao
1/2 szk cukru
2 listki żelatyny
1/2 szk wiórków kokosowych

DODATKOWO :
500 ml dżemu czereśniowego ( domowego )

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kostka kokosowa

  • 1. BISZKOPT :
    Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę.
    Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce przesianych mąk razem z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
    Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. MASA :
    Połowę mleka wlać do przelanego zimną wodą garnka, wsypać cukier i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać mąki z żółtkami a gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do niego i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
    Powstały budyń dokładnie zakryć folią spożywczą i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć, potem dodawać porcjami budyń i na koniec wsypać wiórki, wymieszać.
  • 3. POLEWA :
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    W rondelku umieścić mleko, masło, cukier i kakao i podgrzewając składniki na maleńkim ogniu mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
    Rondelek zdjąć z ognia, dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce ( papier też niech zostanie, pomoże to w wyjęciu ciasta z blaszki ).
    Nasączyć go dowolnym płynem ( u mnie woda z sokiem z cytryny ), na biszkopt rozłożyć dżem czereśniowy.
    Na dżem wyłożyć masę, zakryć drugim plackiem, nasączyć i po chwili polać jeszcze płynną i chłodną polewą ale nie całą.
    Kilka łyżek zostawić do wykończenia ciasta.
    Na koniec posypać wierzch wiórkami i dekoracyjnie polać cienkimi stróżkami polewy.
    Ciasto wstawić do lodówki aby związało ale przed podaniem wyjąć je na około godzinę aby nabrało pokojowej temperatury.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptciastakokosWielkanocboże narodzeniepolewana każdą okazję masy

Komentarze

Podobne przepisy

KOSTKA CHAŁWOWA

Dodane przez: juchab

Ciasto Kostka chałwowa

Może wstyd się przyznać, ale jakoś...

Ciasto orzechowa kostka

Dodane przez: joanna30

Ciasto orzechowa kostka

Ciasto jest bardzo eleganckie i...

Kostka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto Kostka Królowej

Rewelacyjne ciasto, które nie wymaga...

Gruszkowa kostka serowa

Dodane przez: EllenG

Ciasto gruszkowa kostka serowa

Oto efekt mojej wielkiej zachcianki...

Kostka limonkowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Kostka limonkowa

Proste i szybkie do przygotowania...

Kostka straciatella

Dodane przez: dorota w

Ciasto Kostka straciatella

Delikatna, biszkoptowa kostka z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE