Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia)

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prawdziwie letnie ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach z budyniową warstwą oraz czekoladową z serkiem mascarpone , całość dopełnia warstwa galaretki z malinami. Błyskawiczny, słodziutki , wyborny i orzeźwiający deser na ciepłe dni. Nie jest trudny do wykonania. Zaskakująco pyszny. Zapoznajcie się z tym przepisem, będzie służył całe lato, można tylko zmieniać owoce. Polecam.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka o wym 24-26 cm lub podobna

    Składniki:
    20 dag herbatników maślanych

    Warstwa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe po 40 g Dr.Oetker
    10 dag cukru
    3 szklanki mleka 3,2%
    3 łyżki masła 82%

    Warstwa czekoladowa:
    300 ml śmietanki kremówki 36%
    25 dag serka mascarpone
    10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
    2 łyżki cukru pudru


    Warstwa malinowa:
    ½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką )
    2 galaretki malinowe Dr.Oetker
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowo czekoladowa kostka (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie wyłożonej papierem pergaminowym blaszki wyłożyć warstwę herbatników maślanych, przygotować masę budyniową:

    Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem w pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego mleka i ugotować gesty budyń.

    Zestawić z ognia dodać masło i wymieszać aż się roztopi i połączy. Odstawić na 3 minuty i wylać gorący budyń na herbatniki, rozprowadzić łyżką, przykryć drugą warstwą herbatników. Zostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła-nie gotować!
    Dodać połamaną gorzką czekoladę, chwilę odczekać aż zacznie się rozpuszczać i całość dobrze wymieszać do jednolitej konsystencji. Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia.

    Do masy dodać serek mascarpone oraz cukier puder, zmiksować na gęsty krem, wyłożyć na herbatniki.

    Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, do lekko tężejącej dodać maliny wymieszać i wylać na ciasto.

    Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować