KOSTKA CAPPUCCINO

4.97 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto z nutą kawy jest lekkie i niezbyt słodkie polecam:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajk
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżką octu
    1 łyżką oleju rzepakowego

    Pianka cappuccino:
    250 ml śmietanki kremówki
    25 dag serka mascarpone
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kawy cappuccino w proszku

    Pianka śmietankowa:
    400 ml śmietanki kremówki
    3 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki przegotowanej wody

    Okrągłe biszkopty ok. 25
    2/3 szklanki zaparzonej kawy
    2 łyżki alkoholu


    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

    Forma: 25/35 cm

Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kostka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać razem z proszkiem i kakao. Żółtka rozmieszac z octem, na przemian dodawać z mąka do.ciasta delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem i posmarowane tłuszczem. Pieczenie: 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym.do 170 stopni.Mozna napaczowac kawa z alkoholem.
  • 2. Pianka cappuccino: śmietankę ubić z cukrem, dodawac powoli serek i delikatnie mieszac. Dodać kawę oraz żelatynę rozmieszac z.woda, wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Biszkopty namoczyć w Jawień i poukładać na piance z cappuccino.
  • 4. Pianka śmietankowa: śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę rozmieszac w przegotowanej wodzie, dodać do śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować