Sałatka bankietowa

4.99 (182 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ta znakomita sałatka wpisuje się w każdą rodzinną imprezę, ułożona warstwowo przyciąga swym wyglądem, smakuje bardzo dobrze, jest sycąca i łatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników.

Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag sera żółtego edamski lub gouda
    6 jajek
    2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym
    1 mała cebula
    Kawałek pora
    1 puszka kukurydzy z chili
    1 puszka groszku
    5 łyżek majonezu
    2 łyżki śmietany kremówki
    1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy
    Pęczek cienkiego szczypiorku
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Ser

Sałatka bankietowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka.
    Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić.
    Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną.
    Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam:
    ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem do smaku następnie rozłożyć warstwę majonezową, posypać startymi żółtkami oraz szczypiorkiem, schłodzić w lodówce i podawać.
    SmacznegoJ
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować