Kostka alpejska

4.5 (188 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec biszkopt ciemny z 4 - 5 jajek w formie 25/35 cm.

    MASA KAJMAKOWA Z BEZAMI:
    20 dag masła
    puszka masy kajmakowej
    18 dag bez
    2 łyżki zaparzonej kawy

    MASA ŚMIETANOWA:
    500 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    kwaśny dżem lub powidła
    czekolada mleczna lub gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA KAJMAKOWA Z BEZAMI:
    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kajmakową. Dodajemy kawę i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy łyżką do połączenia.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietany cały czas miksując.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Biszkopt - rozsmarować dżem lub powidła śliwkowe - masa kajmakowa z bezami - masa śmietanowa - starta na tarce czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa kajmakowa Masa krówkowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować