Kostka alpejska

  • wyświetlono: 853 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

0067Komunia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

Upiec biszkopt ciemny z 4 - 5 jajek w formie 25/35 cm.

MASA KAJMAKOWA Z BEZAMI:
20 dag masła
puszka masy kajmakowej
18 dag bez
2 łyżki zaparzonej kawy

MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

kwaśny dżem lub powidła
czekolada mleczna lub gorzka

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka alpejska

  • 1. MASA KAJMAKOWA Z BEZAMI:
    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kajmakową. Dodajemy kawę i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone bezy i mieszamy łyżką do połączenia.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA:
    Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietany cały czas miksując.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Biszkopt - rozsmarować dżem lub powidła śliwkowe - masa kajmakowa z bezami - masa śmietanowa - starta na tarce czekolada.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladamasa krówkowaśmietanabezymasa kajmakowaciasto z masą kajmakową

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik alpejski

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik alpejski

Ciasto z pysznym rozpływającym...

Karpatka z alpejskim kremem

Dodane przez: dorota w

Karpatka z alpejskim kremem

Karpatka czy Alpejka? Ciastko karpatkowe...

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Ciasto Alpejska Słodycz

Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej...

Kostka piernikowa Anatol

Dodane przez: ewaeu

Kostka piernikowa

Ciasto łatwe do zrobienia. Takie...

Małpia kostka

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Małpia kostka

Małpia kostka to ciasto które najszybciej...

kostka górska

Dodane przez: justgirl1987

Kostka górska

Uwielbiam to ciacho. Oryginalna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE