KOSTKA ALPEJSKA

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

efektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
    4 jajka,
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki,
    2 płaskie łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    400 g masy kajmakowej,
    200 g masła,
    100 g bez,
    2-3 łyżki ajerkoniaku
    1 łyżka kawy mielonej


    Bita śmietana:
    200 ml śmietany,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    powidła z czarnej porzeczki,
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Beza Kawy

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty.

    Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy.

    Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

    Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy startą na tarce czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Czarna porzeczka Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować