kostka alpejska

4.45 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ciasto jest bardzo słodkie ale całkiem smaczne

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    3 jajka
    2 czubate łyżki mąki
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Krem kajmakowo-bezowy:
    180 g masła
    puszka masy kajmakowej
    25 dkg bez

    Masa śmietanowa:
    400 ml kremówki 36%
    2,5 łyżeczki żelatyny
    ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.45 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto biszkoptowe:
    Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
  • 2. Krem kajmakowo-bezowy:
    Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

Porady

w masie śmietanowej był w przepisie cukier ja nie dodawałam bo masa kajmakowa jest bardzo słodka i moim zdaniem juz nie potrzeba dodawać. Żelatyna w masie równiez nie jest konieczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa kajmakowa Masa krówkowa

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować