Kostka alpejska

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo popularne ciasto w internecie i tak bardzo mnie kusiło od dłuższego czasu, żeby spróbować jak smakuje. W końcu upiekłam i spróbowałam swoją wersję.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyzki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kajmakowa
    400 g masła
    460 g kajmaku
    300 g bezów
    2 czubate łyżeczki kawy
    Masa śmietanowa
    800 ml śmietany kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku
    Dodatkowo
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    80 g startej mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Beza Kajmak

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
    Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki.
    Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka.
    Masa kajmakowa
    Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką.
    Masa śmietanowa
    Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować.
    Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując.
    Składanie ciasta
    biszkopt
    dżem
    masa kajmakowa
    masa śmietanowa
    starta czekolada

Porady

Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować