Kopiec kreta z malinami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Malinowy Kopiec kreta to pyszny deser nie tylko w letnie dni.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    *120 g masła lub margaryny
    *120 g cukru
    *cukier waniliowy
    *150 g mąki
    *czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    *3 łyżki kakao
    Nadzienie:
    *50 g starkowanej czekolady
    *500 ml śmietany kremówki
    *50 dag malin
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Kopiec kreta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na gładką masę i ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać żółtka.
    Połączyć wszystkie składniki.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
    Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.Ciasto rozsmarować w natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.
    Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i zaznaczyć nożem ok. 2 cm . Środek ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm.
    Dookoła wgłębienia wyłożyć maliny.Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z czekoladą potarkowaną.Krem rozłożyć na malinach tworząc kopułę.
    Wydrążonym i pokruszonym ciastem posypać krem i lekko docisnąć.Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana 30% Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować