Malinowy Kopiec kreta to pyszny deser nie tylko w letnie dni.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
*120 g masła lub margaryny
*120 g cukru
*cukier waniliowy
*150 g mąki
*czubata łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki kakao
Nadzienie:
*50 g starkowanej czekolady
*500 ml śmietany kremówki
*50 dag malin
Kopiec kreta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na gładką masę i ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy. Nadal ucierając dodać żółtka.
Połączyć wszystkie składniki.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie przesiać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
Ubić białka na sztywno i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.Ciasto rozsmarować w natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 min. w temp. 180 stopni.
Przestudzone ciasto wyjąć z tortownicy i zaznaczyć nożem ok. 2 cm . Środek ciasta wydrążyć łyżką na głębokość ok. 1 cm.
Dookoła wgłębienia wyłożyć maliny.Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z czekoladą potarkowaną.Krem rozłożyć na malinach tworząc kopułę.
Wydrążonym i pokruszonym ciastem posypać krem i lekko docisnąć.Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Komentarze