Ciasto kopiec kreta

4.89 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowa wersja słynnego ciasta ze sklepowej półki z tym, że o wiele smaczniejsza.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki,
    szklanka cukru,
    3/4 szklanki oleju,
    2 jajka,
    szklanka mleka,
    3 łyżki kakao,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka sody,

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki ,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżeczki żelatyny,
    1/4 szklanki wrzątku,
    50 g czekolady,
    oraz:
    3 - 4 banany.
Wystaw ocenę:

4.89 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopiec 1. Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj pozostałe składniki. Masę wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz 35 minut.
  • Kopiec kreta 2. Ciasto po ostudzeniu wydrąż zostawiając około 2 cm brzegi i nienaruszony 2-3 cm spód.
  • Kopiec kreta 3. Na dno ciasta rozłóż połówki bananów.
  • Kopiec kreta 4. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod sam koniec dodaj cukier puder, czekoladę i ostudzoną żelatynę.
  • Kopiec kreta 5. Masę śmietanową rozsmaruj na bananach tworząc kopiec.
  • Kopiec kreta 6. Wierzch posyp rozkruszonym ciastem lekko je dociskając. Wstaw do lodówki aby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować