Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek, z białek ubij sztywną pianę i stopniowo dodawaj pozostałe składniki. Masę wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną bułki tartej . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz 35 minut.
2.Ciasto po ostudzeniu wydrąż zostawiając około 2 cm brzegi i nienaruszony 2-3 cm spód.
3.Na dno ciasta rozłóż połówki bananów.
4.Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Żelatynę rozpuść we wrzątku, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod sam koniec dodaj cukier puder, czekoladę i ostudzoną żelatynę.
5.Masę śmietanową rozsmaruj na bananach tworząc kopiec.
6.Wierzch posyp rozkruszonym ciastem lekko je dociskając. Wstaw do lodówki aby masa stężała.
Komentarze