CIASTO KOPIEC KRETA

4.48 (181 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oczywiscie ze mozna kupić pudełko z tym ciastem..no ale po co? Bardzo łatwo przygotujemy je samodzielnie w domu od podstaw

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 3/4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    5 łyżek kakao
    masa:
    500 ml śmietany 36%
    cukier puder do smaku do śmietany
    żelatyna- 2 łyżki
    pół szklanki starkowanej czekolady
    3 banany
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Wlewamy do tortownicy . U mnie o wymiarze 24 cm, ale może być i 28 cm. Ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 st, do suchego patyczka.
    *Kiedy wystygnie, z ciasta ścinamy wierzch, zostawiamy ok 2 cm nienaruszonych boków, resztę wydrążamy, zostawiając ok 1 cm spód ciasta. Uzyskamy w ten sposób ,,miseczkę" . Odłożone kawałki ciasta kruszymy.
    * Żelatynę namaczamy w ok 3 łyżkach wody, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy
    * Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru wg uznania do smaku, dodajemy wiórki czekoladowe,mieszamy. Małymi strużkami wlewamy żelatynę, mieszamy.
    * Banany przekrajamy wzdłuż na połowę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Układamy na dnie ciasta. Na owoce wykładamy masę, formujemy ją w kształt kopca. Posypujemy pokruszonym ciastem. Odstawiamy do lodówki na min . godzinę do dobrego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować