Kopiec Kreta

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z moich ulubionych ciast z bitą śmietaną. Przepis na spód do tego ciasta powstał na próbach i błędach inspiracji internetowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 125g mąki pszennej
    - 125g cukru
    - 100g masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao
    - 3 jajka

    Na bitą śmietanę:
    - 330ml śmietany kremówki 30%
    - cukier puder do smaku
    - 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    - 3 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z bananami 1. Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i cienkim strumieniem wlewać zimne masło. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wylać do tortownicy (26cm) natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Piec w 180stopniach przez 25minut. Przestudzić i odciąć górną część, trochę wydrążając środek robiąc miejsce na banany. Resztę ciasta drobno pokruszyć. Banany umyć, obrać, odciąć końce i przekroić wzdłuż.
  • Kopiec z bitej śmietany 2. Bita śmietana:
    Żelatynę wymieszać w szklance z 2 łyżkami zimnej wody - powstanie tzw. "klucha". Następnie wlać do 1/3 wysokości szklanki gorącej wody i rozpuścić żelatynę. Przestudzić.
    Czekoladę zetrzeć a tarce o dużych oczkach.
    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder według gustu, startą czekoladę i zimną, ale płynną żelatynę. Wymieszać mikserem.
  • Pokruszone ciasto 3. Ułożenie: Ciasto czekoladowe, ciasno ułożone banany, bita śmietana uformowana na kopiec, pokruszone ciasto wysypać na całą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Banany Czekolada mleczna Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować