Konfitura z żurawiny

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Warto zrobić sobie jej zapas na zimę gdyż jest składnikiem cennych witamin i ma działanie antybakteryjne. Ponadto pomaga zwalczyć infekcje dróg moczowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zapobiega niektórym nowotworom.

Przynosi same korzyści :)

Z podanych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki konfitur doskonałych do ciast i deserów. Smak konfitury można wzbogacić ulubionymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, wanilią lub dodać odrobinę pieprzu jeśli mają być dodatkiem do mięs.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej

    sok z 2 pomarańczy

    1/2 szkl cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę, cukier i sok podgrzewamy w garnku pod przykryciem często mieszając. Konfiturę gotujemy około 10-15 minut aż zgęstnieje. Gorącą przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej na kilka godzin, wtedy straci gorzkawy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować