Świąteczna konfitura z żurawiny

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Pyszna słodko kwaśna żurawina z nutą cynamonu idealny dodatek do potraw.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g świeżej/mrożonej żurawiny
    3 małe mandarynki
    4 - 6 łyżek miodu (do smaku)
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Świąteczna konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeża żurawina z cynamonem i miodem 1. Żurawinę myjemy, przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzoną wrzucamy do rondla lub wysokiej patelni.
    Wyciskamy sok z mandarynek i dodajemy do żurawiny wraz z wodą, cynamonem i miodem.
  • Niepopękane owoce żurawiny rozdrabniamy łyżką 2. Przykrywamy rondel i chwilę dusimy, aż żurawina zmięknie i zacznie pękać. Niepopękane owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 15 minut.
    Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba.
  • Żurawinę przelewamy do słoików 3. Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować