Świąteczna konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę myjemy, przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzoną wrzucamy do rondla lub wysokiej patelni.
Wyciskamy sok z mandarynek i dodajemy do żurawiny wraz z wodą, cynamonem i miodem.
2.Przykrywamy rondel i chwilę dusimy, aż żurawina zmięknie i zacznie pękać. Niepopękane owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 15 minut.
Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba.
3.Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Komentarze