Konfitura z Dynii

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na konfiturę z dyniihttp://www.polska-gotuje.pl/przepis/wegetarianska-pizza-na-dyniowym-spodzie

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ dyni: 1 kilogram
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - woda: 180 mililitrów
    - cukier żelujący (2:1): 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura z Dynii 1. Do garnka wrzuć pokrojony w kostkę miąższ dyni, wlej sok z cytryny oraz wodę. Duś na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Następnie zmiażdż dynię na masę przypominającą papkę dla niemowląt, dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przełóż natychmiast do słoików, zakręć je i pozostaw ułożone na zakrętce do czasu, aż wystygną. Następnie naciśnij na środek zakrętki i przechowuj jak zawsze.

    Sugestie: Do konfitury możesz dodać również cynamon, miąższ oraz sok z pomarańczy, starty na tarce świeży imbir (lub w proszku), miętę...

    Pytanie: Do czego używać konfitury z dyni?
    Odpowiedź: Ja uwielbiam ją w połączeniu z sernikami (nie tylko tymi na zimno), biszkoptami, ale sprawdzi się równie pysznie z pieczywem, ciasteczkami lub goframi (szczególnie tymi cynamonowymi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować