Konfitura z dynii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wrzuć pokrojony w kostkę miąższ dyni, wlej sok z cytryny oraz wodę. Duś na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż dynia będzie bardzo miękka. Następnie zmiażdż dynię na masę przypominającą papkę dla niemowląt, dodaj cukier i gotuj przez kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przełóż natychmiast do słoików, zakręć je i pozostaw ułożone na zakrętce do czasu, aż wystygną. Następnie naciśnij na środek zakrętki i przechowuj jak zawsze.
Sugestie: Do konfitury możesz dodać również cynamon, miąższ oraz sok z pomarańczy, starty na tarce świeży imbir (lub w proszku), miętę...
Pytanie: Do czego używać konfitury z dyni?
Odpowiedź: Ja uwielbiam ją w połączeniu z sernikami (nie tylko tymi na zimno), biszkoptami, ale sprawdzi się równie pysznie z pieczywem, ciasteczkami lub goframi (szczególnie tymi cynamonowymi).
Komentarze