Konfitura z czarnego bzu

4.49 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego pieczywa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czarny bez 500g
    cukier 500g
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
    Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
    Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować