Jeśli lubicie syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego pieczywa.
Konfitura z czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.
Komentarze