W czasie przeziębienia, taka konfitura dodana do herbatki lub zjedzona ze świeżym pieczywem to prawdziwa bomba witaminowa. Po niej na pewno wrócimy szybciej do zdrowia :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin)
150 g cukru
50 ml wody
1 cała, mała limonka lub mała cytryna
około 2-3 cm korzenia imbiru
10 g środka żelującego lub pektyny
Konfitura malinowo-jeżynowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd aż całość zacznie przypominać syrop cukrowy.
2. Następnie dodajemy cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć)
3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy.
4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30-40 minut. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
2.Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Komentarze