Konfitura malinowo-jeżynowa z imbirem

  • wyświetlono: 517 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

W czasie przeziębienia, taka konfitura dodana do herbatki lub zjedzona ze świeżym pieczywem to prawdziwa bomba witaminowa. Po niej na pewno wrócimy szybciej do zdrowia :)

gotowanietoproste
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin)
150 g cukru
50 ml wody
1 cała, mała limonka lub mała cytryna
około 2-3 cm korzenia imbiru
10 g środka żelującego lub pektyny

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura malinowo-jeżynowa z imbirem

  • 1. 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd aż całość zacznie przypominać syrop cukrowy.
    2. Następnie dodajemy cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć)
    3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy.
    4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
    Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30-40 minut. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
  • 2. Pasteryzacja

    Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Porady

Przepis na cztery małe słoiczki 200 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

MalinyjeżynyPrzetworymalinowaz cytrynąz imbiremdo słoiczkówz nutą imbirukonfitura malinowo jeżynowaz dodatkiem imbiruz nutką imbirujeżynowaz pektyną

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura jeżynowa

Dodane przez: kaskamar

Konfitura jeżynowa

Miło jest sięgać po własne przetwory....

image-0pr5pjx

Dodane przez: megs88

Gruszkowa konfitura z imbirem i cynamonem

Przepyszna na chlebek lub jako...

jabłka

Dodane przez: ania-gotuje

Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem

Takich jabłek możecie używać jako...

Konfitura malinowa

Dodane przez: paulinna

Konfitura malinowa (do herbaty)

Konfitura malinowa to świetny dodatek...

Konfitura malinowa z płatkami jaśminu

Dodane przez: Gregorhspeed

Konfitura malinowa z płatkami jaśminu

Jak każdego lata przed urlopem...

Syrop jeżyna-malina

Dodane przez: kamilafor

Syrop malinowo-jeżynowy

Przepis na syrop ze świeżych owoców...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE