Konfitura malinowo-jeżynowa z imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W czasie przeziębienia, taka konfitura dodana do herbatki lub zjedzona ze świeżym pieczywem to prawdziwa bomba witaminowa. Po niej na pewno wrócimy szybciej do zdrowia :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin)
    150 g cukru
    50 ml wody
    1 cała, mała limonka lub mała cytryna
    około 2-3 cm korzenia imbiru
    10 g środka żelującego lub pektyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura malinowo-jeżynowa z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka lub rondelka z grubszym dnem, wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy dotąd aż całość zacznie przypominać syrop cukrowy.
    2. Następnie dodajemy cały sok z cytryny i plasterki imbiru (grubsze, aby łatwiej je nam było znaleźć, a potem wyjąć)
    3. Do gotowego syropu wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy środek żelujący lub pektynę i całość krótko gotujemy.
    4. Gdy całość lekko zgęstnieje rozlewamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
    Słoiczki mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na około 30-40 minut. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
  • 2. Pasteryzacja

    Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Porady

Przepis na cztery małe słoiczki 200 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Konfitura malinowa Jeżyny Maliny Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować