Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko, rzekłabym za szybko.
Beza malinowo jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Ubijam je na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcję cukru po około minucie ubijania. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną i mieszam. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 20 cm, wykładam bezę i formuję kopiec. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni góra dół i wstawiam bezę na 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze godzinę. Uchylam potem drzwiczki i studzę bezę.
Sos jeżynowy:
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję aż zmiękną. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącym soku, odstawiam do lekkiego stężenia do lodówki.Odlewam kilka łyżek do polania bezy.
To samo robię z malinami.
Szklankę śmietany przelewam do misy, dodaję galaretkę jeżynową i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż stężeje.
Pól szklanki śmietany przelewam do miski dodaję galaretkę malinową i ubijam mikserem. Wstawiam do lodówki.
Kremy przekładam do rękawa cukierniczego, ja przełożyłam dwa razem i dekoruje nim kremem. Układam, maliny, jeżyny, mięte.Polewam galaretką jeżynową.
Komentarze