Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pyszny, wysoki, sezonowy tort na bazie jogurtu z dużą ilością truskawek i puszystym biszkoptem. Do złożenia tortu będzie potrzebna tortownica z wysokim rantem 8,5cm. ewentualnie specjalny rant do tortów. Można także upiec biszkopt w tortownicy o większej średnicy 26 cm, natomiast tort już nie będzie wysoki. U mnie tort z podwójną porcją kremu i truskawek przygotowany na męskie urodziny:) Podaję czas przygotowania bez chłodzenia. Przed "obtynkowaniem" tort chłodzimy co najmniej 5 godzin a najlepiej całą noc.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 dużych jajek - osobno żółtka i białka
    180g drobnego cukru do wypieków
    1 opakowanie cukru waniliowego
    150g mąki pszennej tortowej
    80g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    PONCZ:
    220 ml letniej wody
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru pudru

    KREM:
    200ml śmietanki kremówki schłodzonej 30%-36%
    5-6 łyżek cukru pudru - można zmniejszyć tą ilość
    250g serka mascarpone zimnego
    250g gęstego jogurtu naturalnego
    400g umytych i pokrojonych na kawałeczki truskawek bez szypułek
    12g żelatyny
    120ml letniej wody do żelatyny
    1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    WIERZCH I BOKI:
    800-850ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%-36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 fixy do śmietanki

    DRIP CAKE:
    100g czekolady deserowej
    100g śmietanki kremówki 30%-36%

    DODATKOWO:
    240g konfitury malinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Konfitury Konfitura malinowa

Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 1. BISZKOPT:
    Składniki w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać na 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem lub na funkcji grzałek góra-dół na 180 stopni Celsjusza.

    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypywać po łyżce cukier za każdym razem dobrze miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka, cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Obie mąki wymieszać razem dodać proszek do pieczenia i przesiać bezpośrednio na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wysokim rancie 8,5 cm o średnicy 24 cm lub do zwykłej tortownicy o średnicy 26 cm lub do specjalnego wysokiego rantu ustawionego na 24 cm. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia tylko samo dno.
    Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut.
    Po upieczeniu biszkopt całkowicie ostudzić.
    Ostudzony biszkopt wyjąć z tortownicy, odkleić papier, umyć rant tortownicy. Biszkopt z wierzchu wyrównujemy - odcinamy przypieczoną skórkę.
    Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 2. Jeden krążek biszkotu wkładamy z powrotem do tortownicy lub rantu.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą i 1/3 nasączamy krążek biszkoptu.
    Biszkopt smarujemy jedną częścią konfitury malinowej i odstawiamy.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 3. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać wodą, wymieszać i odstawić na 15 minut do napęcznienia.
    Umyte truskawki bez szypułek pokroić na kawałeczki.
    Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści, będzie przezroczysta. UWAGA: Żelatyny nie możemy doprowadzić do zagotowania, traci wtedy właściwości żelujące.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 4. KREM:
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier waniliowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać jogurt i znowu wymieszać mikserem na średnich obrotach.
    Następnie w trzech partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
    Do kremu dodać pokrojone truskawki i wymieszać szpatułką.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 5. Na przygotowany krążek biszkoptu wykładamy połowę kremu, wyrównujemy. Na wierzch ułożyć drugi krążek biszkoptu i lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć połową pozostałego ponczu i posmarować resztą konfitury malinowej. Wykładamy resztę kremu z truskawkami, wyrównujemy i układamy ostatni krążek biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy pozostałą częścią ponczu.
    Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 6. Dobrze schłodzony tort wyjmujemy z tortownicy lub rantu, nożem oddzielając ciasto od brzegów blaszki. Tort przekładamy na patere.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 7. WIERZCH I BOKI:
    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixami na sztywno.
    Gotową śmietanką posmarować brzeg i wierzch tortu. Wyrównać za pomocą specjalnej łopatki lub szerokiego noża.
    Pozostałą śmietankę i tort chowamy do lodówki na czas przygotowania drip cake.
  • Tort jogurtowo-truskawkowy z drip cake 8. DRIP CAKE:
    Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
    Śmietankę podgrzać prawie do momentu wrzenia.
    Zalać czekoladę gorącą śmietanką i odstawić na 3 minuty.
    Po tym czasie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
    Jeżeli polewa wydawałaby nam się za rzadka regulujemy ją dodając dodatkowe kostki czekolady, jeśli za gęsta dodajemy odrobinkę ciepłej śmietanki.
    Polewę przelewamy do plastikowej buteleczki z "dziubkiem" lub małego rękawa cukierniczego, robiąc bardzo malutkie nacięcie.
    Tort wyjmujemy z lodówki.
    Polewę wyciskamy ostrożnie przy brzegu , aby ładnie kroplami spłynęła po torcie. Następnie pozostałą czekoladę możemy wycisnąć jako wewnętrzny rant tortu. Trochę czekolady zostanie więc możemy jej użyć jako sos do tortu.
  • 9. Pozostałą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy tort. Możemy ozdobić jak na zdjęciu czekoladkami, pralinkami lub truskawkami lub według potrzeby.

Porady

Tort może wydawać się trudny do zrobienia ale trzymając się wskazówek tak nie jest. Polecam:) Buteleczkę do drip cake można kupić w hipermarketach-dyspenser do sosów lub użyć rękawa cukierniczego z malutkim nacięciem. Do składania tortu polecam rant do tortów, przyda się do innych tortów. U mnie tort z podwójnej ilości kremu. Składniki na biszkopt, poncz, konfitura, drip cake pozostają bez zmian. Ilość śmietanki do obtynkowania toru zwiększyłam do 900ml. Swój biszkopt piekłam 40 minut na termoobiegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod na stronie www.to... więcej»
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:30SZALONE
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 150 zł*
Rabat 150 zł*
Rabat 150 zł *przy zakupach za... więcej»
Kod rabatowy:SZALWIT24
Zobacz
+
Rabat 150 zł*
Online
Stacjonarnie

Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALWIT24
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować