Ser:
1 kg sera białego- zmielonego
30 dag cukru- do smaku
1 budyń jasny
6 jajek
15 dag masła
olejek pomarańczowy lub cytrynowy
rodzynki wg uznania
szczypta proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek- użyłam mrożonych
3 łyżki cukru
3 galaretki truskawkowe
Masa budyniowa lub inna, wg uznania, może być gotowa, np ajerkoniakowa
Kolorowy sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptów:
Pianę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku, przesiane mąkę z proszkiem, na końcu wlewamy olej.
Kakao mieszamy z mąką i proszkiem.
Upiec osobno oba biszkopty.
2.Przygotowanie sera:
Utrzeć masło z cukrem, dodawać po 1 żółtku, ser z budyniem, ubitą pianę z białek, olejek, namoczone wcześniej- rodzynki, proszek.
Lekko wymieszać wszystkie składniki, upiec na złoty kolor.
3.Truskawki pokroić, podgrzewać na małym ogniu z cukrem, rozprażyć, na końcu dodać suche galaretki. Przestudzić.
4.Składanie ciasta:
biszkopt ciemny
połowa masy budyniowej lub innej- jasnej
ser
druga część masy budyniowej
masa truskawkowa
biszkopt biały
polewa czekoladowa
posypka lub inna dekoracja, np kokos
5.Gotowy sernik
Porady
Ciasto bardzo efektowne, pomimo czasu przygotowania długiego- dający za to wspaniały efekt.
Komentarze