Kolorowe drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

Kolorowo, wesoło, czyli tak jak lubię. Oponki można oczywiści dowolnie wykończyć, wszystko zależy od naszej pomysłowości.Deser polecam do wypróbowania w karnawale, ale nie tylko:). Smażone słodkości smakują bowiem nie tylko w tłusty czwartek.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • Szczypta soli,
    • 1/3 szklanki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 5 dag drożdży,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko,
    • 2 łyżki spirytusu,
    • 7 dag masła,
    • 1 szklanka mleka
    Wykończenie:
    • 5 łyżek mleka,
    • Około 200 gram cukru pudru,
    • Kandyzowane owoce do dekoracji
    Dodatkowo:
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowe drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu rozczyn pozostawimy do wyrośnięcia na około 15 minut.
    Między czasie rozpuszczamy masło i przygotowujemy pozostałe, potrzebne składniki.
    Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajka i żółtko. Całość wyrabiamy dodając stopniowo mąkę.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz i alkohol. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz. do wyrośnięcia.
  • wykrawanie 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (np. od szklanki). W środku każdego wycinamy dziurki (np. za pomocą kieliszka ).
  • wyrastanie 4. Uformowane oponki pozostawiamy po podrośnięcia.
  • smażenie z pierwszej strony 5. Między czasie rozgrzewamy tłuszcz. Wyrośnięte „oponki” wrzucamy na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.
  • smażenie z drugiej strony 6. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe dekorujemy.
  • lukrowanie i dekorowanie 7. WYKOŃCZENIE:
    W miseczce łączymy mleko z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty, wówczas będzie lepiej się odznaczał na deserze.
    Owoce, jeśli są duże kawałki, kroimy na mniejsze.
    Jeszcze ciepłe „oponki” polewamy lukrem i dekorujemy kolorowymi owocami. Deser pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować