Kolorowa pieczeń ze schabu

  • wyświetlono: 703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis powstał przez przypadek. Musiałam w szybki sposób dobrze spożytkować większą ilość schabu i boczku. Dodałam jeszcze trochę warzyw i powstała taka pieczeń. Jest pyszna i wilgotna :) Doskonała na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek :)

_Dagmara Wasinska
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 90min

Składniki

1,5 kg schabu
200 g tłustego wędzonego boczku
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1 duża cebula
1 bułka
5 ząbków czosnku
2 jajka
pęczek pietruszki
3 łyżeczki papryki słodkiej
tymianek, rozmaryn, majeranek
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowa pieczeń ze schabu

  • 1. Schab i boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
    Bułkę namaczamy w wodzie, dokładnie odciskamy, dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
    Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy.
    Pieczarki kroimy w większe kawałki i dusimy do odparowania płynu.
    Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, pieczarki, paprykę, rozbite jajka, posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt wilgotna dodajemy ok. 2 łyżek bułki tartej. Masę mięsną przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach ok. 8 x 22 cm wyłożonych papierem do pieczenia, ugniatamy, żeby nie było wolnych przestrzeni w masie, wierzch posypujemy odrobiną bułki tartej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego :)
KH_03-2015

Porady

Jeśli używamy keksówki w mniejszych rozmiarach i wyższej to pieczemy dłużej, ok. godzinę i 20 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamięso mielonepaprykaschabboczekwieprzowinapieczeńśniadaniePasztetkolacjaobiadprzyjęcieimprezawędlinapieczen rzymskaPoczęstunekdomowa wędlinapieczone mięsomięso do kanapekpieczeń do chlebaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Schab ze śliwką

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab ze śliwką pieczony na porach

Bardzo lubię pieczone mięsa w rękawach,które...

Schab pieczony ze śliwką

Dodane przez: luna19

Schab pieczony ze śliwką

Schabik na świąteczny stół

Dodane przez: niusia

Schab pieczony ze śliwkami

Wspaniały na obiad, wszystkim smakuje.

Schab pieczony ze śliwkami

Dodane przez: Dobika

Schab pieczony ze śliwkami

Aromatyczne mięso,które zapiekam...

Pieczony schab z warzywami

Dodane przez: quchniakaroli

Pieczeń ze Schabu z warzywami

Dla wszystkich, którzy pragną odżywiać...

Schab pieczony

Dodane przez: bogusia82

Schab pieczony

Taki pieczony schab możemy podać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE