Pieczeń przygotowana według tego przepisu nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje.
3 godz.
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
1 kg schabu bez kości
20 dag pieczarek
1 papryka czerwona
kilka plasterków szynki wędzonej
20 dag boczku wędzonego
masło lub margaryna do smażenia
szklanka bulionu
2-3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
sól, pieprz
papryka słodka
Faszerowana pieczeń ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć i osuszyć. Następnie naciąć mięso wzdłuż, nie przecinając jednak do końca i rozbić lekko tłuczkiem. Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz obficie słodką papryką.
2.Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie dodać drobno pokrojoną szynkę i paprykę. Dusić 5-7 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
3.Na przygotowany wcześniej płat mięsa wyłożyć farsz i zwinąć roladę za pomocą nici lub szpikulców do mięs. Gotową roladę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć cienkie plasterki boczku wędzonego. Całość posmarować musztardą. Schab podlać szklanką bulionu warzywnego i piec w temperaturze 180 stopni około 1 h 10 minut (do miękkości).
Komentarze