Faszerowana pieczeń ze schabu

4.49 (156 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Pieczeń przygotowana według tego przepisu nie tylko pięknie się prezentuje, ale także świetnie smakuje.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    20 dag pieczarek
    1 papryka czerwona
    kilka plasterków szynki wędzonej
    20 dag boczku wędzonego
    masło lub margaryna do smażenia
    szklanka bulionu
    2-3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
    sól, pieprz
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Faszerowana pieczeń ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć. Następnie naciąć mięso wzdłuż, nie przecinając jednak do końca i rozbić lekko tłuczkiem. Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz obficie słodką papryką.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie dodać drobno pokrojoną szynkę i paprykę. Dusić 5-7 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
  • 3. Na przygotowany wcześniej płat mięsa wyłożyć farsz i zwinąć roladę za pomocą nici lub szpikulców do mięs. Gotową roladę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć cienkie plasterki boczku wędzonego. Całość posmarować musztardą. Schab podlać szklanką bulionu warzywnego i piec w temperaturze 180 stopni około 1 h 10 minut (do miękkości).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować