Pieczeń ze schabu z sosem własnym

4.37 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pieczeń na obiad to super zamiennik kotletów w panierce, a do tego nie trzeba długo stać przy patelni. W zasadzie obiad robi się sam. A ten sos to wprost niebo w buziaku, serdecznie polecam:)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu 
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka pieprzu 
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka majeranku 
    3 ząbki czosnku 
    2 łyżki oleju 
    1 łyżka mąki
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.37 (187 ocen)

Pieczeń ze schabu z sosem własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Tłuszcz z góry zostawić, nie odkrajać .
    Do małej miseczki przełożyć wszystkie przyprawy, dodać starty czosnek. Wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12-16 godzin.
  • 2. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem mięsa.
    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony około minuty, aby wszystkie soki zostały zamknięte w mięsie. Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika. Piec około 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
  • 3. Do formy wlać wodę i zeskrobać wszystkie smaki jakie tam zostały. Następnie przelać mieszankę do rondelka, postawić na ogien i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać zaklepke do rondelka. Zagotować, gotować 2 minuty. Sos przecedzić przez sitko.
    Mięso pokroić na plastry, polać sosem podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować