Pyszne, szybkie, długo zachowujące świeżość, drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami. Mają mało cukru i są bardzo pożywne, świetnie nadają się na drugie śniadanie. Przepis z kuchni śląskiej :)
Kołoczki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyjmujemy z miski i rozwałkowujmy. Kroimy na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce powideł. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm.
2.Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem/wodą. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.
Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze