Kołoczki z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, szybkie, długo zachowujące świeżość, drożdżowe bułeczki ze śliwkowymi powidłami. Mają mało cukru i są bardzo pożywne, świetnie nadają się na drugie śniadanie. Przepis z kuchni śląskiej :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - margaryna: 125 gramów
    - drożdże swieże: 50 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżka

    - powidła śliwkowe: 350 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kołoczki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kołoczki z powidłami śliwkowymi 1. Mleko podgrzewamy, drożdże rozdrabniamy w odrobinie ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy. Składniki przekładamy do miski. Ciasto wyrabiamy rękami do momentu, aż zacznie dobrze odchodzić od miski. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Wyjmujemy z miski i rozwałkowujmy. Kroimy na kwadraty o wymiarach 10x10 cm. Na każdy z nich nakładamy po łyżeczce powideł. Zwijamy w koperty i układamy na blaszce w odstępach co 4 cm.
  • Kołoczki z powidłami śliwkowymi 2. Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C, wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem/wodą. Pieczemy ok. 20 min. do zrumienienia.
    Można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować