Kokosówka Emesa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała szarlotka kokosowa. Pyszna.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - żółtka: 5 sztuk
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 3 szklanki

    - bułka tarta: 0.33 szklanki

    - jabłka: 1 kilogram
    - cytryna: 1 sztuka
    - 1galaretka pomarańczowa: 1 sztuka

    - cukier: 0.75 szklanki
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - białka: 5 sztuk

    - cynamon: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosówka emesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki pszennej dodać cukier, masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć kruche ciasto, pokłóć widelcem i posypać tartą bułką.
  • 2. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypać galaretkę pomarańczową w proszku. Dodać otartą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Masę jabłkową razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Masę wyrównać i całą formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • 3. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać na gadką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać i gotową bezę kokosową wyłożyć na podpieczone ciasto. Bezę wyrównać łyżką i posypać cynamonem. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować