Kluski śląskie okraszone szynką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i szybki rodzinny obiad. Kluski śląskie są bardzo popularnym daniem również w Wielkopolsce ponieważ w moich regionach słyniemy z potraw ziemniaczanych.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kluski:
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana (6 łyżek +/-1)
    sól.

    dodatkowo:
    1 łyżka masła
    250 gram szynki peklowanej w całości
    1 cebula
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kluski śląskie okraszone szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić.
  • ziemniaki 2. Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
  • ciasto 3. Masę ziemniaczaną wkładam do miski, dzielę na 4 części, wyjmuję jedną część i uzupełniam dołek taką samą ilością mąki co wyjęto masy ziemniaczanej. Dodaję jajko ,sól.
  • ciasto 4. Wyrabiamy aż do połączenia składników.
  • kluski 5. Z masy formuję rulonik i tnę na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy kawałeczek kulam w dłoni ,lekko spłaszczam i robię palcem dziurkę na środku kluski. Kluski przekładamy na deskę oprószoną mąka.
  • Urszulka robi kluski 6. Moja córeczka uwielbia turlać kulki i robić dziureczki. Przyznam,że kluseczki w małych rączkach są najpiękniej ukształtowane.
  • kluski 7. Kluski kładziemy na gotująca osoloną wodę. Gotujemy 2-3 minuty. Gotowe kluski odcedzamy.
  • zasmażka 8. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kawałki szynkę. Smażę do zrumienienia szynki. Taką zasmażkę podajmy jako dodatek do klusek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować