Bardzo smaczny i szybki rodzinny obiad. Kluski śląskie są bardzo popularnym daniem również w Wielkopolsce ponieważ w moich regionach słyniemy z potraw ziemniaczanych.
Kluski śląskie okraszone szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić.
2.Następnie zmielić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków.
3.Masę ziemniaczaną wkładam do miski, dzielę na 4 części, wyjmuję jedną część i uzupełniam dołek taką samą ilością mąki co wyjęto masy ziemniaczanej. Dodaję jajko ,sól.
4.Wyrabiamy aż do połączenia składników.
5.Z masy formuję rulonik i tnę na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdy kawałeczek kulam w dłoni ,lekko spłaszczam i robię palcem dziurkę na środku kluski. Kluski przekładamy na deskę oprószoną mąka.
6.Moja córeczka uwielbia turlać kulki i robić dziureczki. Przyznam,że kluseczki w małych rączkach są najpiękniej ukształtowane.
8.Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kawałki szynkę. Smażę do zrumienienia szynki. Taką zasmażkę podajmy jako dodatek do klusek.
Komentarze