Kluski śląskie z mięsem okraszone beconem

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Smaczne danie dla całej rodziny. Może wydawać się trochę pracochłonne ale zadowolone miny rodzinki wynagradzają włożony trud.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ziemniaków
    25 dag mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1/4 łyżeczki soli

    Farsz:
    1/2 kg wołowiny w kawałku
    1/2 kg łopatki wieprzowej w kawałku
    2 cebulę
    2 marchewki
    Kawałek korzenia selera
    1 korzeń pietruszki
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    Sól i pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

    10-15 dag beconu
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Kluski śląskie z mięsem okraszone beconem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Oba mięsa zalewamy wodą tak aby woda przykrywała je, dodać obrane warzywa, 1 cebule, ziele angielskimi liść laurowy gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Druga cebulę zeszklić na oleju. Mięso zmielić wraz z obiema cebulami, marchewka oraz potem. Dodać jajko przyprawic do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt ścisły można dodać np. 1/2 szklanki bulionu w którym gotowało się mięso, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • 2. Ciasto:
    Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić tłuczkiem. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praske, dodać jajko i mąkę, posolić, wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na porcje, z których formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdy środek kulki włożyć farsz mięsny, jeszcze raz uformować kulki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Za pomocą łyżki cedzakową, wyłożyć kluski na talerzu.
  • 3. Bekon pokroić w kosteczkę i podsmażyć do wytopienie się tłuszczu.
  • 4. Kluski śląskie podawać okraszone bekonem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować