Kluski śląskie z mięsem okraszone beconem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Oba mięsa zalewamy wodą tak aby woda przykrywała je, dodać obrane warzywa, 1 cebule, ziele angielskimi liść laurowy gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie. Druga cebulę zeszklić na oleju. Mięso zmielić wraz z obiema cebulami, marchewka oraz potem. Dodać jajko przyprawic do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt ścisły można dodać np. 1/2 szklanki bulionu w którym gotowało się mięso, dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
2.Ciasto:
Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić tłuczkiem. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praske, dodać jajko i mąkę, posolić, wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na porcje, z których formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdy środek kulki włożyć farsz mięsny, jeszcze raz uformować kulki. Kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Za pomocą łyżki cedzakową, wyłożyć kluski na talerzu.
3.Bekon pokroić w kosteczkę i podsmażyć do wytopienie się tłuszczu.
Komentarze