Kluski Śląskie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kluski Śląskie wyśmienicie smakują.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ugotowane ziemniaki: 1 kilogram
    - skrobia ziemniaczana: 6 dekagramów
    - mąka pszenna: 4 dekagramy
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki ubijamy w garnku po czym przekładamy do miski i dodajemy skrobie ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, szczyptę soli, a następnie zagniatamy ciasto.
    Z powstałego ciasta formujemy okrągłe kluseczki, spłaszczamy i robimy w każdej dziurkę. Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Tak przygotowane kluski wybieramy z wody łyżką cedzakową na talerz. Podaje je często z
    sosem do dań mięsnych, lub okraszone stopioną słoninką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować