Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te ciastka specjalnie przygotowuje na Święto Zakochanych dla mojego męża i zawsze jest wtedy w ten piękny dzień nimi zachwycony...

  • 60 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
    5 żółtek
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka sody
    700 ml oleju do smażenia
    dekoracja:
    10 dag posiekanych orzechów
    lukier: 1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    2 łyżki soku z cytryny

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Walentynkowe serca 2 1. 1 etap: Mąkę i sodę przesiać na stolnicę, doać żółtka, śmietanę, zagnieść twarde ciasto.
    2 etap: Ciasto rozwałkować o grubości 1 cm, wyciąć foremką w kształcie serca - serduszka,
    3 etap. Olej rozgrzać w garnku o grubym dnie, włożyć serdeszka, usmażyć je na złoty kolor.
    4 etap. Lukier: cukier połączyć z gorącą wodą i sokiem, utrzeć do białości.
    Ostudzone serduszka udekorować lukrem i posiekanymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy