Ciasto na kluski:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
Nadzienie:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
sól,pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do podsypania
masło do polania klusek
Kluski nadziewane pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,ostudzić i zmielić.
2.Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery równe części,jedną część wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dołożyć odłożone ziemniaki,wbić jajka i zagnieść ciasto.
3.Nadzienie:
pieczarki obrać,umyć i drobno pokroić,cebulę obrać i drobno pokroić.Pieczarki razem z cebulą udusić do miękkości na oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wystudzić.
4.Odrywać kawałki ciasta,spłaszczać,nakładać pieczarek i formować okrągłe kluski.
5.Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.Polewamy stopionym masłem.
Komentarze