Kluski nadziewane pieczarkami.

4.51 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Delikatne kluseczki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto na kluski:
    1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka
    sól
    Nadzienie:
    30 dag pieczarek
    1 mała cebula
    sól,pieprz
    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka pszenna do podsypania
    masło do polania klusek
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski nadziewane pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,ostudzić i zmielić.
  • Ciasto na kluski. 2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery równe części,jedną część wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dołożyć odłożone ziemniaki,wbić jajka i zagnieść ciasto.
  • 3. Nadzienie:
    pieczarki obrać,umyć i drobno pokroić,cebulę obrać i drobno pokroić.Pieczarki razem z cebulą udusić do miękkości na oleju,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wystudzić.
  • Kluski. 4. Odrywać kawałki ciasta,spłaszczać,nakładać pieczarek i formować okrągłe kluski.
  • Gotowe kluski. 5. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia.Odcedzamy.Polewamy stopionym masłem.

Porady

Z porcji wyszło 16 klusek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować