Kluski ziemniaczane nadziewane

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięciutkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem ruskiem z dodatkiem szałwii okraszone cebulką. Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosoły czy soczewicy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    skrobia ziemniaczana (ilość wyjaśniona w przepisie)
    1 łyżeczka płaska soli
    (jajko)

    Nadzienie:

    kostka sera (250 gram tłusty)
    cebula
    olej rzepakowy
    5 ugotowanych średnich ziemniaków
    sól i pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki suszonej szałwii
    sól i pieprz do smaku

    Okrasa:

    cebula
    olej rzepakowy
    kminek
    zioła np. listki szałwii
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Dania główne

Kluski ziemniaczane nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski ziemniaczane z nadzieniem 1. Ziemniaki do farszu i na kluski ugotować razem w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, te na farsz do osobnego naczynia. Wystudzić. Ziemniaki przeznaczone na kluski ugnieść w misce, podzielić na czerty równe części. Jedną ćwiartkę odłożyć a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po odjętych ziemniakach. Można wbić jajko ( ja po wymierzaniu ziemniaków z mąką odłożyłam trochę ciasta zanim wbiłam jajko. Chciałam zobaczyć jak smakują te z jajkiem i bez. Moim zdaniem te bez jajka były miększe, ale kolor lepszy miały te z jajkiem i lepiej się formowały). Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
    Nadzienie:
    Zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstawić do wystygnięcia ( nie musi być zimna). Ser, ziemniaki cebulę i przyprawy wymieszać za pomocą widelca.
    Z ciasta na kluski odrywać (ja pierwszy raz warzyłam porcję ciasta, wcześniej robiłam "na oko" ale kupiłam sobie wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)- 60 gram ciasta ciasta, forujemy dłonią kulę i kciukiem robimy wgłębienie na farsz. Wypełniamy wgłębienie farszem(ok. 1 łyżeczka) i zawijamy i tworzymy knedel.
    Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu.
    Podawać z lekko posoloną cebulką zeszkloną z kminkiem i ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować