Mięciutkie kluski ziemniaczane nadziewane farszem ruskiem z dodatkiem szałwii okraszone cebulką. Do klusek nadziewanych można zrobić farsz: pieczarkowy, z mięsa z rosoły czy soczewicy.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
skrobia ziemniaczana (ilość wyjaśniona w przepisie)
1 łyżeczka płaska soli
(jajko)
Nadzienie:
kostka sera (250 gram tłusty)
cebula
olej rzepakowy
5 ugotowanych średnich ziemniaków
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
sól i pieprz do smaku
Okrasa:
cebula
olej rzepakowy
kminek
zioła np. listki szałwii
Kluski ziemniaczane nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki do farszu i na kluski ugotować razem w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, te na farsz do osobnego naczynia. Wystudzić. Ziemniaki przeznaczone na kluski ugnieść w misce, podzielić na czerty równe części. Jedną ćwiartkę odłożyć a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby uzupełniły miejsce po odjętych ziemniakach. Można wbić jajko ( ja po wymierzaniu ziemniaków z mąką odłożyłam trochę ciasta zanim wbiłam jajko. Chciałam zobaczyć jak smakują te z jajkiem i bez. Moim zdaniem te bez jajka były miększe, ale kolor lepszy miały te z jajkiem i lepiej się formowały). Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
Nadzienie:
Zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstawić do wystygnięcia ( nie musi być zimna). Ser, ziemniaki cebulę i przyprawy wymieszać za pomocą widelca.
Z ciasta na kluski odrywać (ja pierwszy raz warzyłam porcję ciasta, wcześniej robiłam "na oko" ale kupiłam sobie wagę, wiec chciałam ją wykorzystać ;)- 60 gram ciasta ciasta, forujemy dłonią kulę i kciukiem robimy wgłębienie na farsz. Wypełniamy wgłębienie farszem(ok. 1 łyżeczka) i zawijamy i tworzymy knedel.
Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu.
Podawać z lekko posoloną cebulką zeszkloną z kminkiem i ziołami.
Komentarze