Kluski z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy woda z pieczarek odparuje, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu pieczarki przed nałożeniem na ciasto można dodatkowo odcisnąć w dłoniach,aby pozbyć się resztek wody.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz 150 g mąki. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto będzie się ładnie wyrabiało, nie będzie się kleiło do rąk i zrobi się plastyczne nie trzeba dodawać więcej mąki. W zależności od typu ziemniaków może się okazać, że trzeba jednak dodać więcej mąki.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha, robimy kulkę , którą następnie rozpłaszczamy. Na środku takiego okręgu nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy ponownie w kulkę. Warto zwrócić uwagę aby kluski nie były zbyt duże,szybciej się ugotują i nie będą surowe.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do momentu, aż wypłynął na powierzchnię wody.
Ugotowane kluski można podać z okrasą, ale najlepiej smakują podsmażone.
Komentarze