Kluski z pieczarkami

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kluski nadziewane farszem z pieczarek

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
    150-200 g mąki (ilość zależy od typu ziemniaków)
    1 jajko
    250 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka

Kluski z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy woda z pieczarek odparuje, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu pieczarki przed nałożeniem na ciasto można dodatkowo odcisnąć w dłoniach,aby pozbyć się resztek wody.
    Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz 150 g mąki. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto będzie się ładnie wyrabiało, nie będzie się kleiło do rąk i zrobi się plastyczne nie trzeba dodawać więcej mąki. W zależności od typu ziemniaków może się okazać, że trzeba jednak dodać więcej mąki.
    Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha, robimy kulkę , którą następnie rozpłaszczamy. Na środku takiego okręgu nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy ponownie w kulkę. Warto zwrócić uwagę aby kluski nie były zbyt duże,szybciej się ugotują i nie będą surowe.
    Kluski gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do momentu, aż wypłynął na powierzchnię wody.
    Ugotowane kluski można podać z okrasą, ale najlepiej smakują podsmażone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.51 (176 ocen)

Kluski nadziewane pieczarkami.

To może cię zainteresować