Kuszą swoją delikatnością i migdałowo-kokosowym smakiem. Dodatkowo je panieruję i obsmażam, ale możecie ten etap pominąć, choć osobiście polecam skorzystanie z całości przepisu.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
(około 20 sztuk)
250g serka capri
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
4-5 łyżek mąki migdałowej (płaskich)
4-5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)
Panierka:
2-3 łyżki mąki migdałowej
2-3 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
sól do osolenia wody
olej kokosowy do smażenia
Ponadto:
ulubione dodatki (np. jogurt naturalny z miodem, owoce sezonowe)
Kluseczki kokosowo-migdałowe z serka capri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek należy rozgnieść za pomocą widelca, a następnie połączyć z resztą składników.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Kuleczki wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować z 2 minuty - od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
(Ogień powinien być niewielki, aby kluski nie porozpadały się.)
Kluseczki delikatnie wyjąć, odrobinę ostudzić i obtoczyć w wiórkach wymieszanych z mąką migdałową.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym i podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarze