Ciasto kokosowo- migdałowe to kruche, mocno maślane ciasto z nadzieniem z wiórków kokosowych i migdałów ze słodką śmietanką i rumem.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
100 g cukru
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia( 10 g)
2 jajka
ewentualnie skórka z połowy cytryny
Nadzienie:
130 g cukru
200 g mielonych migdałów
100 g wiorków kokosowych
3 łyżki rumu
250 ml słodkiej śmietanki
* tłuszcz do wysmarowania foremki
Ciasto kokosowo- migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto szybko zagnieść, ewentualnie dodać parę łyżek mąki.
2. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Około 2/ 3 ciasta rozwałkować, wyłożyć foremkę i utworzyć brzeżek.
3. Składniki na nadzienie wymieszać w misce i wyłożyć na ciasto. Wyrównać łyżką zamoczoną w wodzie. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Dla dekoracji wycięłam paseczki ciasta i ponacinałam je jak frędzelki i położyłam na cieście, ale oczywiście nie musicie tego robić. Ciasto piec w temperaturze 175 stopni 40- 45 minut. Po upieczeniu można posypac cukrem pudrem.
Komentarze