Ciasto kokosowo- migdałowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto kokosowo- migdałowe to kruche, mocno maślane ciasto z nadzieniem z wiórków kokosowych i migdałów ze słodką śmietanką i rumem.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    100 g cukru
    250 g masła
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia( 10 g)
    2 jajka
    ewentualnie skórka z połowy cytryny
    Nadzienie:
    130 g cukru
    200 g mielonych migdałów
    100 g wiorków kokosowych
    3 łyżki rumu
    250 ml słodkiej śmietanki
    * tłuszcz do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto kokosowo- migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagnieść, ewentualnie dodać parę łyżek mąki.
    2. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Foremkę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem. Około 2/ 3 ciasta rozwałkować, wyłożyć foremkę i utworzyć brzeżek.
    3. Składniki na nadzienie wymieszać w misce i wyłożyć na ciasto. Wyrównać łyżką zamoczoną w wodzie. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować i położyć na wierzch. Dla dekoracji wycięłam paseczki ciasta i ponacinałam je jak frędzelki i położyłam na cieście, ale oczywiście nie musicie tego robić. Ciasto piec w temperaturze 175 stopni 40- 45 minut. Po upieczeniu można posypac cukrem pudrem.

Porady

Zamiast rumu do nadzienia można dać ajerkoniak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować