Klopsiki w groszku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to danie wywodzące się z kuchni polskiej. Jest lekkie i sycące więc na pewno przypadnie do gustu osobom dbającym o linię i będącym na diecie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 300g mięsa mielonego z indyka,
    • 1 małe jajko,
    • 1 mała kajzerka,
    • 2 łyżki posiekanego koperku (lub ½ łyżeczki koperku suszonego),
    • 400g zielonego groszku świeżego lub mrożonego,
    • 2-2,5 szklanki wody,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 łyżki posiekanego koperku do sosu (lub ½ łyżeczki koperku suszonego),
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki w groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki w groszku 1. Bułkę namocz w letniej wodzie lub mleku, dokładnie odciśnij. Do miski włóż mięso, dodaj bułkę, jajko i koperek.
  • Klopsiki w groszku 2. Masę dokładnie wyrób, dopraw do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki i wkładaj je na gotującą się wodę. Gotuj powoli około 5 minut.
  • Klopsiki w groszku 3. Następnie dodaj zielony groszek i gotuj razem na wolnym ogniu około 10 minut.
  • Klopsiki w groszku 4. Wówczas do garnka włóż masło, a mąkę rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę wlej do garnka i szybko mieszaj.
  • Klopsiki w groszku 5. Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Dodaj koperek i przypraw danie do smaku.
    Sos podawaj np. z ryżem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować