Klopsiki w groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namocz w letniej wodzie lub mleku, dokładnie odciśnij. Do miski włóż mięso, dodaj bułkę, jajko i koperek.
2.Masę dokładnie wyrób, dopraw do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotuj wodę. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki i wkładaj je na gotującą się wodę. Gotuj powoli około 5 minut.
3.Następnie dodaj zielony groszek i gotuj razem na wolnym ogniu około 10 minut.
4.Wówczas do garnka włóż masło, a mąkę rozmieszaj w niewielkiej ilości zimnej wody. Mąkę wlej do garnka i szybko mieszaj.
5.Gotuj razem jeszcze 1-2 minuty aż masa zgęstnieje. Dodaj koperek i przypraw danie do smaku.
Sos podawaj np. z ryżem.
Życzę smacznego!
Komentarze